Alldeles i närheten av Stora Blåsjön finns fem fantastiska vattenfall!

Lejarfallet, Övre och Nedre Brakkåfallet, Gaustafallet och Hällingsåfallet.

För att nå Lejarfallet är det fyra kilometer lättare vandring efter spångad led. Vandringen till Lejarfallet går genom gammal urskog i Daimadalens naturreservat. Ta dig tid att stanna upp och smaka på Lejaråns kalla, friska vatten!

De övriga fyra fallen är väldigt lätta att ta sig till, med endast några hundra meter att gå från respektive parkering – perfekt även för barnfamiljer alltså!

 

Hos ”Upptäck Strömsund” kör man under sommaren ett event med ”Finn fem fall” där man fokuserar på just de här fem fallen.

Använd hashtaggen #femfallfrostviken2021 på dina sociala medier – delad glädje är dubbel glädje!

Lejarfallet

Lejarfallet ligger 4 kilometer från Ankarede, en lätt och vacker vandring längs Lejarälven.

Ankarede är sedan långt tillbaka en samisk samlingsplats och begravningsplats. I dag firas fortfarande midsommar här och i december är det julmarknad.

Från parkeringsplatsen i Ankarede går det en väldigt fint markerad och lättvandrad led på cirka fyra kilometer till fallet. Leden går längs med Lejarälven som är älven som rinner ihop med Ankarälven vid Ankarede. Vid vattenfallet finns det två bra rastplatser med vindskydd och grillplats.

Nedre Brakkåfallet

Precis i början av Stora Blåsjön hittar du en tydlig skylt vid vägen som markerar Nedre Brakkåfallet. För att nå fallet tar du den anvisade stigen ca. 100 meter, sen står du längst ner i en kanjon med fallet ovanför dig.

För den som är lite mer äventyrlig kan man ta av sig barfota och vandra genom bäcken upp till vattenfallet – se upp bara en del stenar kan vara hala så ta det försiktigt.
Brakkåfallet passar utmärkt att bada i och det kristallklara vattnet svalkar fint en varm sommardag. Stenarna är dessutom platta och vilket gör det lätt att ta sig i och ur vattnet.

Visste du att…
Brakkåfallet även är känt från Beppe Wolgers Dunderklumpen och finns med i flera av äventyren och historierna.

Övre Brakkåfallet

För att nå Övre Brakkåfallet går du samma stig som till Nedre Brakkåfallet, men följer skylten mot det övre fallet när du passerar stigen ner mot nedre fallet, en vandring på ytterligare ca. 200 meter. Efter en mindre stigning står du högt uppe med fallet framför dig.

Gaustafallet

Gaustafallet ligger längs med vägen mot Stekenjokk, alldeles intill Vildmarksvägen på Jämtlandssidan, en dryg kilometer norr om avtagsvägen till Leipikvattnet. Vid Vildmarksvägen finns en parkeringsficka och en skylt som markerar vart fallet är.
Fallet är lätt att nå och skapas av älven Gauste (Gaustajokk på samiska).

Strax efter tillflödet från två älvar pressas Gausta in i en smal passage som bildar Gaustafallet, som i skifferberggrunden skapat en kanjon. Speciellt på försommaren är fallet vilt och mäktigt.

Visste du att…
En av scenerna i Astrid Lindgrens film ”Ronja Rövardotter” spelades in vid Gaustafallet.

Hällingsåfallet

Hällingsåfallet är ett av landets högsta vattenfall och Sveriges längsta kanjon! Fallet forsar ner i en över 40 meter djup ravin och trycks sedan ut i en smal kanjon. Efter 800 meter vidgar sig sprickan och vattnet sprids ut i en lugnare flodfåra som sträcker sig tre kilometer till sitt utflöde i sjön Hetögeln.

Vid Hällingsåfallets parkering finns torrdass och en bred och spångad väg vid och fram till vattenfallet. Härifrån kan även rullstolsburna lätt ta sig hela vägen fram till fallet och över träbron som går över vattenfallet. Det finns flera eldstäder och även en rsatstuga, så ta gärna med gen fika.

Tack vare den höga luftfuktigheten runt vattenfallet växer här sällsynta lavar och mossor i ravinsluttningarna kring fallet. Här är ett av få ställen man kan se de rödlistade arterna dvärjbulav, kopparmikromossa, spindelmossa och även svamparterna gränsticka och gullmurkling.

För de fågelintresserade häckar rödbenad ormvråk och stenfalk i skrevorna ner mot flodfåran. För de som vill utforska skrevorna och hela kanjonen kan man följa en 2,5 kilometer välpreparerad och delvis spångad vandringsled längs med hela ravinen och Hällingsån till vattenfallet.

Vid Hällingsåfallet finns en fem kilometers vandringstur som startar nedströms vid parkeringen vid Hällingsån och Hällarna. Efter cirka två kilometers vandring finns det en informationstavla och forsen vid Hällingsån börjar att smalna av. Efter ytterligare någon kilometer så kommer du att kunna se vattenfallet på avstånd.